Onze openingstijden: ma. t/m vrij. van 09:00-13:00 uur en van 14:00-17:00 uur.

Levenstestament

Het woord zegt het eigenlijk al: een levenstestament is niet bedoeld voor je overlijden, maar voor een periode tijdens je leven. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent of dement wordt. Voor veel mensen is het heel belangrijk om ook tijdens deze periodes de regie te houden. Daar ben je zeker van met een levenstestament.  

Hoe werkt een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin je vastlegt wie er wat voor je gaat regelen, als je dat zelf niet meer kunt. Het is goed om te weten dat er allerlei redenen zijn om een levenstestament op te stellen. Het hoeft dus geen ziekte te zijn. Ga je bijvoorbeeld voor langere tijd op wereldreis? Ook dan kun je een levenstestament opstellen. Wat kun allemaal laten regelen door iemand anders? We zetten een aantal voorbeelden op een rij:
  • Het beheren van je bankrekening;
  • Je huis laten verkopen;
  • Het doen van fiscale schenkingen, als dat nuttig is;
  • Boodschappen doen;
  • Medische beslissingen maken;
  • Het vastleggen van je euthanasiewens.
De laatste twee zijn natuurlijk heel ingrijpend, maar helpen ook bij het ontzorgen van je naasten. Zij weten heel duidelijk wie er bevoegd is om knopen door te hakken, en zij weten ook zeker wat jij in zo’n situatie zou willen. Als je deze zaken niet vastlegt, zullen je naasten tijdens jouw ziektebed naar de rechtbank moeten om een bewind aan te vragen. Het is mogelijk om voor verschillende taken andere mensen aan te wijzen. Bijvoorbeeld iemand voor de medische zaken en iemand anders voor administratieve taken.  

Hoe pakt NKVDL dat aan?

Het opstellen van een levenstestament is heel eenvoudig en gaat in drie stappen:

1. Een intakegesprek

Dit kan digitaal of telefonisch, maar ook gewoon bij ons op kantoor. In dit eerste gesprek praten we over al jouw wensen en angsten.

2. Ons voorstel

Na het intakegesprek gaat de notaris aan de slag. Het resultaat: ons voorstel voor het levenstestament. Dit document krijg je opgestuurd, waarna je alle tijd hebt om het rustig door te nemen. De tweede afspraak is enkele weken later.

3. Tekenen

Tijdens de tweede afspraak krijg je nogmaals de kans om het hele document te lezen. Ben je het ermee eens? Dan kun je het document tekenen, waarna het direct een geldig document is. Je krijgt het document digitaal of op papier mee naar huis, wij regelen de registratie in de landelijke registers.  

Overleg met je huisarts

Overleg de inhoud van het medische deel van je levenstestament zeker met je huisarts. NKVDL registreert jouw document landelijk, maar het is nog niet direct onderdeel van je medisch document. Breng je huisarts daarom op de hoogte van je wensen, en wie je vertrouwenspersoon is, mocht er iets gebeuren.

Helder in

juridische zaken