Oprichten van een bv
Een bv is één van de rechtsvormen waarmee je een bedrijf kunt oprichten. Het grote verschil tussen een bv en een eenmanszaak, is het feit dat een bv een rechtspersoon is. Dat betekent dat de bv zelfstandig is. Het gevolg: jij bent als oprichter niet meer privé aansprakelijk in het geval van financiële problemen of een faillissement. Bij een eenmanszaak ben je wel privé aansprakelijk.
Hoe werkt het vormgeven van een bv precies? Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van zogenoemde aandeelhouders. Aandeelhouders mogen beslissingen maken over de toekomst van het bedrijf. Bij kleine bv’s kan er ook één oprichter en aandeelhouder zijn. Alle aandeelhouders die meer dan 25% van de aandelen hebben, worden een Ultimate Beneficial Owner genoemd (UBO). Deze aandeelhouders worden apart geregistreerd.
Waarom is het oprichten van een bv een goed idee?
Een van de belangrijkste redenen om een bv op te richten, hebben we al genoemd: het verminderen van je persoonlijke aansprakelijkheid. Door de aansprakelijkheid bij je bv neer te leggen, loop jij als ondernemer financieel minder risico. Legt iemand een claim bij jouw bedrijf neer, vanwege een gemaakte fout? Dan ben jij niet meer als privépersoon aansprakelijk. De bv betaalt de schade, met geld uit de bv.
Er is nog een tweede reden om een bv op te richten. Je kunt verdiend geld namelijk in een bv oppotten, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je betaalt in de bv namelijk vennootschapsbelasting over de behaalde winst. Pas als de bv die winst, na betaling van belasting, uitkeert aan de aandeelhouders betaal je inkomstenbelasting. Het oppotten van geld in de bv is dus eigenlijk het renteloos uitstellen van belastingbetaling.
Hoe werkt het oprichten van een bv bij NKVDL?
Het oprichten van een bv is geen ingewikkeld proces, maar kent wel een aantal verplichte stappen. Die zetten we voor je op een rijtje.
1. Identificatie en ontwerpakte
Het is belangrijk om eerst te identificeren wie de oprichter van de bv is, omdat er een aantal verplichte checks zijn vanuit de overheid. Na deze checks en identificatie maakt de notaris een ontwerpakte op. Daarvoor hebben we ondermeer de naam, vestigingsplaats en doel van je bv nodig.
2. De inbreng
Je kunt alleen een bv oprichten als deze kapitaal heeft. Dat betekent dat jij als oprichter geld inbrengt. Dat kan al vanaf 1 eurocent, maar het moet wel gebeuren. NKVDL legt dat bedrag voor je vast.
Er zijn een aantal manieren waarop het mogelijk is om geld in je bv te brengen. Het is belangrijk om van tevoren met je fiscalist of accountant te bekijken welke optie voor jou het beste werkt. Omdat dit een fiscaal vraagstuk is, kan NKVDL je hier niet mee helpen.
Kies je ervoor om een bestaande onderneming in te brengen? Dan zorgen wij voor de akte van inbreng, zodat je beide aktes tegelijkertijd kunt tekenen.
3. Ondertekening
Is alles is vastgelegd en ben jij akkoord met de ontwerpakte? Dan maak je een afspraak om de akte te tekenen. Je kunt tijdens deze afspraak ook meteen de akte van inbreng tekenen.
Vanaf het moment van ondertekening heb je de bv opgericht en kun je dus aan de slag met je onderneming. Na de ondertekening van de akte schrijft NKVDL je in, in het handelsregister, gehouden door de KVK. Daarnaast verzorgen we ook de inschrijving van de UBO’s van de bv, in het aparte UBO-register.